Experiența noastră cu autocarul, 24 ore spre Grecia: Merită?

Cuprins

Trimite pe:

Facebook
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit

Avantajele și dezavantajele unei excursii cu autocarul pe mai multe zile

Când am decis să ne petrecem concediul în minunata Paralia Katerini din Grecia (mai pe ieftineală cum s-ar zice), am optat pentru o călătorie cu autocarul, atrași de avantajele economice și de așa zisul „confort” oferit de această opțiune. Cu un cost de doar 60 de euro de persoană pentru întreaga călătorie (dus, întors), părea o alegere convenabilă și accesibilă.

Ne-am prezentat la punctul de preluare stabilit la OMV de pe Calea Turzii, Cluj, într-o dimineață ploiasă și mohorâtă de vineri, cu gândurile pline de entuziasm și anticipație pentru aventura ce ne aștepta. La ora 10:00, am pornit în călătoria noastră către destinația dorită, iar a doua zi pe la 12:00 aproximativ, am ajuns în Paralia Katerini, gata să ne bucurăm de soare, mare și nisip fin. La plecarea din Paralia Katerini, am pornit pe la prânz și am sosit în Cluj a doua zi, în jurul orei 16:00.

Cu toate acestea, experiența noastră de călătorie a fost departe de a fi la fel de plăcută sau eficientă precum am sperat. Epuizați și frustrați de durata lungă și de inconveniențele întâlnite pe parcursul călătoriei, am fost nevoiți să evaluăm atent avantajele și dezavantajele călătoriei cu autocarul pentru a decide dacă această opțiune merită sau nu să fie reconsiderată în viitor.

Avantaje

Economisirea banilor

Excursiile cu autocarul sunt adesea mai ieftine decât alte modalități de călătorie, cum ar fi avionul sau trenul. Noi am cheltuit aproximativ 60 euro de persoana pe o călătorie dus, întors din Cluj până în Paralia Katerini, Grecia.

Confort și facilități

Majoritatea autocarelor moderne susțin că sunt echipate cu facilități precum scaune confortabile, aer condiționat, toaletă și Wi-Fi, oferind călătorilor un nivel de confort acceptabil.

Socializare și camaraderie

Călătoria cu autocarul oferă oportunități de socializare cu ceilalți pasageri, creând legături și prietenii noi.

Vizitarea mai multor destinații

Autocarele pot oferi acces la mai multe destinații într-o singură excursie, fără a fi nevoie să vă faceți griji cu privire la rezervări de cazare sau transport între orașe. Însă asta depinde foarte mult de oferta pe care o primiți de la agenția respectivă. Șoferul cu care am călătorit ne-a adus într-un loc unde puteam găsi produse specifice țării respective la prețuri mult mai reduse decât am găsi în destinațiile turistice.

Asigurare și siguranță

În timpul călătoriei noastre cu autocarul, am apreciat faptul că am fost în grija atentă a șoferului și a personalului însoțitor. Șoferul a fost foarte atent să se asigure toți pasagerii sunt la locurile lor înainte de a pleca și ne-a asigurat că nu vom porni fără nimeni. De asemenea, am observat că, în cazul în care un pasager dispărea pentru o scurtă perioadă de timp, șoferul sau personalul însoțitor au fost prompți în căutarea lui, asigurându-se că toată lumea este în siguranță și la locul potrivit în timpul călătoriei noastre.

Pauze regulate și facilități

Pe parcursul călătoriei, am apreciat pauzele regulate de câte 15 minute, efectuate aproximativ la fiecare două ore, în locuri convenabile precum benzinării și restaurante. Aceste opriri ne-au oferit oportunitatea să ne relaxăm, să ne refacem energia și să folosim facilitățile disponibile pentru a ne satisface nevoile fiziologice. De asemenea, am avut posibilitatea să achiziționăm mâncare și băuturi sau să ne procurăm alte articole necesare pentru drumul nostru, fără a fi nevoie să ne facem griji că rămânem fără provizii.

Am discutat de avantaje, iar acum să vedem dacă acestea sunt suficiente ca să trecem cu vederea peste dezavantajele unei excursii cu autocarul pe mai multe zile. Așadar în timpul călătoriei cu autocarul, am întâlnit o serie de probleme neașteptate care au afectat negativ experiența noastră.

Dezavantaje

Locurile rezervate ocupate

În ciuda faptului că ne-am rezervat locurile în avans, am descoperit că acestea fuseseră ocupate de o familie cu un copil mic de aproximativ 3-4 anișori. Am încercat să rezolvăm problema cu politețe, dar părinții copilului au insistat să rămână pe locurile noastre, invocând nevoile copilului lor. Ne-am simțit obligați să ne mutăm în altă parte a autocarului, dar situația s-a agravat când copilul a devenit agitat și a început să plângă și să se zbuciume pe tot parcursul călătoriei datorită oboselii acumulate. Deși părinții și chiar și unii dintre pasageri au încercat să-l liniștească, acesta nu a renunțat deloc și s-a isterizat ore întregi, țipând și plângând până a adormit într-un final extenuat. De asemenea, a doua zi nu a fost mai iertătoare, având în continuare episoade de tantrum. Practic am fost obligați să suportăm asta pe toată perioada călătoriei neputincioși.

Disconfortul fizic insuportabil

Lungimea călătoriei a dus la un disconfort fizic extrem. Deși scaunele au un anumit grad de înclinare pentru a da oarecum un plus de confort, acestea pot deranja alți pasageri din spatele vostru și fie va trebui să faceți un compromis, fie să suportați aceeași poziție ore în șir. Spațiul strâmt al scaunelor ne-a făcut dificil să găsim o poziție confortabilă, iar după câteva ore de stat în aceeași poziție, spatele și picioarele noastre au început să ne doară în mod insuportabil. Am încercat să ne întindem în mijlocul autocarului sau să ne ghemuim pe scaune, dar senzația de durere nu a dispărut. Ne bucuram atunci când făceam opriri de câte 15 minute și încercam să mai facem exerciții fizice și întinderi pentru a ne reveni puțin din amorțeala aceea. Dacă sunteți o persoana înaltă de statură, ar fi bine să vă pregătiți spiritual pentru călătorie, deoarece ușor, cu siguranță nu va fi.

Aglomerație și întârzieri

Pe parcursul călătoriei, am întâmpinat aglomerație pe Valea Oltului, ceea ce a dus la o întârziere semnificativă. Am petrecut aproximativ o oră blocați în trafic, iar această întârziere a accentuat disconfortul deja resimțit. E groaznic să te deplasezi un metru la fiecare 5 minute, știind că mai ai zeci de ore înaintea ta pentru a ajunge la destinație.

Persoanele în vârstă și problemele de sănătate

Majoritatea pasagerilor autocarului erau persoane în vârstă, de obicei aceștia aleg astfel de metode de călătorie fiind ieftine și neacordând importanță prea mare perioadei îndelungate a călătoriei, ceea ce a dus la unele disconforturi. Fiind vârstnici, inevitabil mulți dintre ei au din nefericire probleme de sănătate. Am avut parte de zgomote și tuse persistentă din partea unui pasager care părea să sufere de o afecțiune respiratorie, ceea ce a contribuit la atmosfera neplăcută din autocar. O dată la 2 minute acesta tușea violent, horcăia și își trăgea nasul într-un mod deranjant…

Serviciile nesatisfăcătoare

Deși autocarul pretindea că oferă Wi-Fi și toaletă la bord, în realitate aceste facilități nu au funcționat corespunzător. Wi-Fi-ul era inexistent, iar accesul la toaletă era restricționat. Așadar eram nevoiți să așteptăm pentru opririle planificate, care aveau loc o dată la două ore, majoritatea fiind în benzinării.

Sfaturi importante

  1. Obligatoriu luați cu voi o perniță pentru gât, va face diferența între un somn cât de cât confortabil sau un somn chinuit și o durere musculară de gât.
  2. Luați-vă pentru orice eventualitate o pereche de antifoane. O să-mi mulțumiți după!
  3. Aduceți cu voi o carte de citit, descărcați câteva filme sau serialul vostru preferat pe telefon, tabletă sau laptop (s-ar putea să nu aveți conexiune bună la rețea pentru a viziona online) sau instalați-vă niște jocuri pentru a omorî timpul liber.
  4. Nu așteptați popasurile, pregătiți-vă în bagajul de mână niște sandviciuri, snacks-uri, apă sau suc. Ar putea trece câteva ore bune până la următoarea oprire, unde s-ar putea chiar să nu aveți de unde să cumpărați ceva de băut sau de mâncat.

Aceste experiențe neplăcute ne-au făcut să reconsiderăm călătoriile viitoare cu autocarul. Disconfortul fizic, întârzierile și lipsa de facilități adecvate au fost factori majori care au influențat decizia noastră. Așadar pe viitor, cel puțin noi, preferăm să plătim cu 20 euro în plus, însă să avem certitudinea că vom ajunge mult mai rapid și în condiții mult mai bune la destinația noastră. Am scris un articol despre Alegerea celei mai bune metode de transport pentru vacanța ta: avantaje si dezavantaje, ai putea să-l citești.

În final, având în vedere atât avantajele, cât și dezavantajele călătoriilor cu autocarul, vă întrebăm pe voi: ce părere aveți? Ați experimentat și voi călătorii similare și aveți alte observații sau sfaturi de împărtășit? Ne-ar plăcea să auzim experiențele și opiniile voastre în secțiunea de comentarii de mai jos. Să împărtășim și să învățăm împreună din călătoriile noastre! Concediu plăcut!

Trimite pe:

Facebook
WhatsApp

Alte articole

Articole recente

City Breaks, Exploreaza, Ghid calatorie, Locuri
City Breaks, Exploreaza, Ghid calatorie

S-ar putea să-ți placă

Scroll to Top